Presiunea pretului pe piata echipamentelor din industria de publicitate este permanenta

„Piata echipamentelor a fost complet blocata in prima jumatate a anului trecut, acum se discuta cu o oarecare incredere in ceea ce urmeaza. Interviu cu d-nul Ioan Balasa Director Mons Medius”

APIIP: Ce au însemnat primele 3 luni ale anului 2010 pentru piata materialelor si echipamentelor din industria de publicitate?
Ioan Balasa: Vânzarile de materiale au fost la un nivel destul de scazut în primele doua luni ale anului, cu o revenire semnificativa în luna martie. Presiunea pe pret este permanenta si probabil se va pastra si în viitorul apropiat, dar se discuta din nou despre proiecte mai mari. La echipamente, dupa o pauza de mai bine de un an, remarcam deschiderea clientilor de a analiza dotarea cu echipamente noi, fie cu finantari din fonduri europene, fie cu ajutorul societatilor de leasing. Piata de productie publicitara a devenit mai stabila (chiar daca la un nivel scazut), iar finantarile functioneaza din nou, ceea ce permite întocmirea unor planuri de afaceri realiste.

APIIP: Exista diferente majore ale cererii pentru materiale / echipamente fata de aceeasi perioada a anului 2009?
I.B.: Consumul de materiale la începutul lui 2009 a continuat din cauze inertiale (proiecte deja începute în anul anterior), acum vorbim de proiecte abia demarate, cu proiectie pe restul anului. Piata echipamentelor a fost complet blocata în prima jumatate a anului trecut, iar acum se discuta cu o oarecare încredere în ceea ce urmeaza.

APIIP: Care au fost principalele probleme întâlnite pe piata materialelor si a echipamentelor în primele 3 luni ale anului?
I.B.: Consider ca lipsa de lichiditati a ajuns la apogeu în aceste ultime trei luni.

APIIP: Ce gama de materiale/ echipamente au înregistrat cea mai mare cerere în prima perioada a anului?
I.B.: Placile acrilice (Plexiglas) s-au pastrat în topul vânzarilor, urmate de printerele de format mare si de consumabilele aferente acestora.

APIIP: Cum previzionati evolutia viitoare a pietei de productie publicitara si implicit a pietei de materiale si echipamente?
I.B.: As folosi cuvântul “stabilizare”; nu vor curge nici comenzile si nici banii, dar se vor putea face planuri pe o baza mai solida.

APIIP: Pregatiti lansari în acest an?
I.B.: Pe partea de imprimante de format mare vom avea mai multe noutati rezultate din integrarea Gandinnovations în Agfa. Este vorba în primul rând de printere UV hibride (flatbed si roll-to-roll), atât în categoria entry-level, cât si în mid-level. Pregatim integrarea în oferta de echipamente a routerelor cu cinci axe de la i-mes, Germania.

APIIP: Ne puteti spune câte ceva despre strategia abordata de MONS MEDIUS în acesti ani de criza?
I.B.: In afara de ajustarea costurilor si a stocurilor, elementul esential ramâne parteneriatul cu clientii. In limita posibilitatilor am încercat sa traversam momentele cele mai dificile împreuna.

APIIP: Cum credeti ca ar putea sa ajute APIIP, în acest an, piata materialelor si echipamentelor din industria de publicitate?
I.B.: Nu stiu daca se poate face ceva special pentru acest an, dar o monitorizare a reglementarilor de orice fel care pot afecta domeniul si informarea în timp util a membrilor cred ca ar ajuta. Oamenii din firme sunt prea ocupati cu lupta zilnica pentru a mai urmari ce ne mai pregateste primaria, guvernul sau ce mai vine ca obligatoriu de la UE…

APIIP: Un mesaj pentru clienti, parteneri si concurenta….
I.B.: Este esential sa supravietuim acestei perioade de turbulente, dar daca vrem sa convietuim si dupa aceasta, cred ca trebuiesc evitate actiunile reprobabile (de la neseriozitati aparent banale, la tepe sau la folosirea institutiilor statului pentru intimidarea concurentei etc).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: